Voedingsbeleid op de basisschool bevordert kansengelijkheid
En praktische tips voor een gezonde broodtrommel
Steeds meer scholen hebben een voedingsbeleid. Daarin staan richtlijnen die leerlingen helpen om gezonder te eten en drinken. Die afspraken zorgen niet alleen voor een gezondere broodtrommel, maar ook voor meer gelijkheid tussen de kinderen.
Hoe dat zit, leg ik je uit in deze nieuwsbrief.
Groot verschil in de broodtrommels
Nederland is een van de weinige landen in Europa waar de lunch niet door school wordt verzorgd. Op de meeste basisscholen brengen kinderen hun eigen broodtrommel mee. Wat daar inzit, varieert enorm.
“De een krijgt veel te veel en ongezond, de ander weer veel te weinig”, antwoord een leerkracht in een enquête van Pointer en DUO Onderwijsonderzoek & Advies. Daaruit blijkt ook dat bijna de helft van de leraren junkfood in de broodtrommels ziet.
Niet alle ouders hebben voldoende kennis over voeding of financiële middelen om een gezonde lunch te verzorgen. “De ouders zijn heel bepalend voor wat de kinderen eten”, zegt Rosa van den Nieuwenhof, Gezonde School-adviseur bij de GGD, in een interview voor deze nieuwsbrief.
Via de basisschool bereik je alle kinderen
Uit cijfers van het CBS blijkt dat obesitas drie keer vaker voorkomt onder 2- tot 12-jarigen met laagopgeleide ouders dan bij kinderen met hoogopgeleide ouders. Ook hebben meer jongeren met een herkomst buiten Nederland overgewicht en zijn kinderen, waarvan de ouders zelf overgewicht hebben, vaker te zwaar.
“Je ziet dat het in kwetsbare wijken minder genormaliseerd is om echt gezonde voeding mee te nemen”, zegt Niky Steendam-Jobse, oprichtster van De Voedingsjuf, in een interview voor deze nieuwsbrief. “Dus je wil juist de scholen bereiken, omdat je dan alle kinderen bereikt.”
Door afspraken met ouders te maken over wat er wel of niet meegegeven mag worden, kunnen de verschillen tussen de broodtrommels kleiner worden. Dat zorgt voor minder strijd tussen de kinderen en maakt het vaak ook makkelijker voor de ouders.
“Als een kind een appel meeneemt en zijn buurman eet een liga koek, dan vindt hij het minder leuk om die appel op te eten. Terwijl als alle kinderen fruit hebben, vinden ze het prima om fruit te eten”, zegt Steendam-Jobse.
Belangrijke impact op de schoolprestaties
Voor scholen kan het invoeren van zo’n voedingsbeleid een uitdaging zijn. De overheid eist veel van hen en een voedingsbeleid kost tijd, moeite en financiële middelen. Het is niet verplicht en sommige scholen vinden dat de ouders verantwoordelijk zijn voor voeding.
Scholen die wel voorstander zijn, voelen zich soms bezwaard om regels op te stellen. “De uitdaging voor scholen is om de ouders mee te krijgen op een manier dat ze er enthousiast van worden, in plaats van dat ze het als belerend te ervaren”, zegt van den Nieuwenhof.
Toch zien veel ouders een voedingsbeleid wel zitten, volgens onderzoek naar het draagvlak voor een gezonde lunch van de Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Uiteindelijk is gezonde voeding cruciaal voor de fysieke en mentale gezondheid van kinderen en dat heeft een belangrijke impact op de schoolprestaties. De Wereldgezondheidsorganisatie vond ‘overweldigend ondersteund bewijs voor de relatie tussen de gezondheid van kinderen en adolescenten en de onderwijsresultaten’.
“Je zit natuurlijk op school om dingen te leren, maar ook om je te ontwikkelen en daarvoor moet je goed gegeten en geslapen hebben”, zegt van den Nieuwenhof, “ik denk dat dat de basis is.”
Praktische tips voor een gezonde broodtrommel
Voedingscentrum: Tips voor pauzehapjes, lunch, traktaties, drinken.
Eten op School: Een Pinterest pagina met inspiratie voor lunch en tussendoortjes.
Steunpunt EU-Schoolfruit Wageningen University: Tips over eten en drinken.
Tommy Tomato: Zo geef je groente mee naar school.
Consumentenbond: Zijn fruitdrankjes wel echt gezond?
Ouders.nl: Welke broodtrommel is het beste?
Tot slot
Ik ben Ingrid Cobben, journalist. Met deze nieuwsbrief laat ik zien hoe politieke, economische, sociaal-culturele en fysieke aspecten onze voedselkeuzes beïnvloeden.
Ik hoor graag wat jouw grootste uitdagingen zijn om gezond te eten. Wat houdt je tegen om gezonde keuzes te maken? Stuur me je reactie per mail.
Heb je vrienden, collega’s of familieleden die ook meer willen weten over onze voedselomgeving? Deel mijn nieuwsbrief dan via deze inschrijflink en ontvang zelf gratis een premium abonnement.
Voor vragen, opmerkingen of als je interesse hebt om advertentieruimte te kopen, neem contact op via achterdevoedselkeuze@gmail.com.