Ondanks kritiek van voedingsexperts is het voedselkeuzelogo Nutri-Score – met een aangepast algoritme – officieel goedgekeurd. Per 1 januari 2024 mag het officieel gebruikt worden, al is het al enkele jaren in de supermarkt te vinden.
Hoe werkt Nutri-Score?
Het voedselkeuzelogo is bedoeld om consumenten te helpen gezondere keuzes te maken. Een product krijgt een score A, B, C, D of E, afhankelijk van hoeveel positieve en negatieve componenten het bevat.
Het idee is dat je in één oogopslag ziet wat de meest gezonde keuze is.
Het van origine Franse algoritme is inmiddels herzien, zodat het beter aansluit op de Schijf van Vijf. Dit kan voor verwarring zorgen, want producten die beoordeeld zijn met het originele algoritme zijn ook nog in omloop.
Daarnaast is het voedselkeuzelogo niet wettelijk verplicht, omdat er geen Europese regels voor zijn.
Waarom zoveel commotie rondom Nutri-Score?
De kritiek op het voedselkeuzelogo gaat vooral over gebreken in het algoritme.
Bepaalde producten uit de Schijf van Vijf krijgen een slechte score, bijvoorbeeld 30+ kaas, terwijl andere producten met veel suiker juist een A-score krijgen.
Dat komt doordat de score gebaseerd is op een vergelijking van producten binnen dezelfde productcategorie, niet op de criteria van de Schijf van Vijf.
Nutri-Score geeft dus aan wat gezonder is, niet altijd wat gezond is.
Het verbeterde algoritme moet per 1 juli 2024 gebruikt worden, maar ook die rekensom is nog niet optimaal.
„Verdere verbetering van het logo zal nodig blijven in de toekomst, omdat het logo niet perfect is", zegt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, ChristenUnie)
Kijk-, lees- en luistertips
De Consumentbond hield een tijdlijn bij van het vier jaar durende proces dat leidde tot de wettelijke invoering van het voedselkeuzelogo.
In de podcast Dit is de dag van NPO Radio 1 reageren voor- en tegenstanders (vanaf 15 min 33) op het nieuws dat Nutri-Score wettelijk wordt ingevoerd.
Het merendeel van de 1737 deelnemers van een poll van tv-programma Radar is bekend met Nutri-Score, maar de helft zegt er geen rekening mee te houden.
Hoe jij gezond koopt met Nutri-Score
Onbewerkte producten hebben geen voedselkeuzelogo nodig, maar voor bewerkte producten kan Nutri-Score een extra handvat zijn om gezondere keuzes te maken.
Eet je een keer pizza? Dan is de pizza met een A-score de ‘meest gezonde variant’ onder de pizza’s. Dat wil niet per se zeggen dat de pizza ook echt gezond is.
Nutri-Score houdt geen rekening met zoetstoffen. Een chocoladereep kan dus een A-score krijgen doordat producenten suiker vervangen door zoetstoffen.
Kijk altijd op de ingrediëntenlijst en naar de voedingswaardetabel om te beoordelen hoe (on)bewerkt en gezond een product daadwerkelijk is.
Nutri-Score zegt niets over de rol van een product binnen je totale eetpatroon. Het is niet zo dat je gezond leeft als je alleen maar producten met een A-score consumeert.
Welk onderdeel van deze nieuwsbrief vind jij het meest waardevol?
Tot slot
Ik ben Ingrid Cobben, journalist en voedingscoach. Met deze nieuwsbrief help ik je gezonde voedselkeuzes te maken in een ongezonde voedselomgeving.
Heb je vrienden, collega’s of familieleden die daar ook interesse in hebben? Deel mijn nieuwsbrief dan via deze inschrijflink.
Voor vragen, opmerkingen of als je interesse hebt om advertentieruimte te kopen, neem contact op via achterdevoedselkeuze@gmail.com.