Nutri-Score beïnvloedt je voedingspatroon, ook als je er niet op let
Wordt ons voedselaanbod gezonder?
Nutri-Score is nog niet officieel ingevoerd, maar je komt het wel al tegen in de supermarkt. Het voedselkeuzelogo zorgt voor veel commotie, omdat het verwarrend zou zijn. Daardoor zijn veel consumenten terughoudend om het te gebruiken.
Toch heeft Nutri-Score invloed op ons voedingspatroon, zelfs als je er geen aandacht aan schenkt tijdens het boodschappen doen. Hoe kan dat?
Fabrikanten herformuleren voor een betere score
Nutri-Score kan fabrikanten stimuleren om producten gezonder te maken. Dat blijkt uit een studie die is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS).
“Nutri-Score is een enorme stimulans voor productverbetering, omdat dat ook echt iets is wat de consument uiteindelijk terug gaat zien op de verpakking,” zegt Valérie Lalisang, expert Nutri-Score bij communicatie- en adviesbureau Schuttelaar & Partners in een interview voor deze nieuwsbrief.
Producten krijgen een betere Nutri-Score wanneer ze minder zout, suiker en/of verzadigd vet bevatten, maar ook als ze meer groente, fruit, eiwitten en/of vezels bevatten. Veel fabrikanten passen hun producten daar momenteel op aan.
Het voedselkeuzelogo is dus niet alleen een hulpmiddel om keuzes te maken in de supermarkt, maar heeft ook invloed op de samenstelling van producten. Daarmee beïnvloedt Nutri-Score zelfs het eetpatroon van consumenten die het niet gebruiken tijdens het boodschappen doen.
Worden producten gezonder door Nutri-Score?
Op dit moment past 80 procent van de producten in de supermarkt niet in de Schijf van Vijf. Gaat het algoritme achter Nutri-Score ervoor zorgen dat fabrikanten hun producten zo verbeteren dat ons voedselaanbod gezonder wordt?
“Vooral bij sterk bewerkte producten kun je meer gezondheidswinst verwachten”, zegt Lalisang. Het gaat dan om producten die buiten de Schijf van Vijf vallen, zoals mueslirepen en ontbijtgranen.
In België, waar Nutri-Score al sinds 2018 gebruikt wordt, zag je deze trend al. Daar zijn vooral mueslirepen, ontbijtgranen, brood en crackers gezonder geworden. Zo gingen onderstaande ontbijtgranen op basis van het oude algoritme van B naar A, doordat de fabrikant 4 gram minder suiker per 100 mg gebruikt. In het herziene algoritme scoort dit product een oranje D, omdat suiker meer minpunten krijgt.
“We zien dat met het herziene algoritme veel producten een slechtere Nutri-Score hebben gekregen. Dit zet producenten weer opnieuw aan tot het nog verder verbeteren van hun recepturen. Uiteindelijk draagt dit bij aan een gezonder voedselaanbod”, zegt Lalisang.
De schaduwzijde van ‘productverbetering’
Toch moeten we waakzaam zijn voor ‘healthwashing’, schrijft journalist Teun van de Keuken in zijn Volkskrantcolumn. Door te sjoemelen met ingrediënten laten fabrikanten ongezonde producten gezonder lijken.
Zo kun je suiker vervangen door maltodextrine om een betere score te krijgen, maar dat is niet per se gezonder. Zoetstoffen in frisdrank zorgen, dankzij het herziene algoritme, voor minpunten, maar bij voedsel wordt er geen rekening mee gehouden.
Daarnaast vinden veel voedingsexperts dat er te veel ruimte is voor suiker en zout, met name bij groente- en fruitconserven.
“Voor nu zie ik hier niet direct een probleem”, zegt Lalisang, “naast Nutri-Score gebruiken producenten ook andere richtlijnen zoals de Nationale Aanpak Productverbetering en de Schijf van Vijf. Daarnaast is Nutri-Score een dynamisch voedselkeuzelogo dat zich op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten zal blijven door ontwikkelen.”
Oproep ⚠️
Volg je deze nieuwsbrief al een tijdje? Dan weet je dat ik benieuwd ben naar jouw persoonlijke ervaring met onze voedselomgeving. Vandaar de volgende vraag:
In welke situatie vind je het lastig om gezonde keuzes te maken voor jezelf en/of je kind(eren)? Antwoord hier (anoniem).
Het laatste nieuws
Dit zijn de meest relevante nieuwsverhalen van de afgelopen twee weken over onze voedselomgeving:
NRC: Interview met Anniek de Ruijter hoogleraar gezondheidsrecht over de invloed van onze voedselomgeving op onze gezondheid.
Voeding-en-fitness.nl: Het Gelderse Rozendaal is de gezondste gemeente en het Limburgse Heerlen de ongezondste. Hoe gezond is jouw gemeente?
De Correspondent: Gezond eten als basisvoorziening, net als openbaar vervoer of de bibliotheek? Dat wil deze sociaal ondernemer.
Metro: Een persoonlijk verhaal van freelance redacteur Arno Gelder, die al acht jaar worstelt met diabetes type 2 in een omgeving vol voedselverleidingen.
Tot slot
Ik ben Ingrid Cobben, journalist en voedingscoach. Met deze nieuwsbrief laat ik zien hoe politieke, economische, sociaal-culturele en fysieke aspecten onze voedselkeuzes beïnvloeden.
Ik hoor graag wat jouw grootste uitdagingen zijn om gezond te eten. Wat houdt je tegen om gezonde keuzes te maken? Stuur me je reactie per mail.
Heb je vrienden, collega’s of familieleden die ook meer willen weten over onze voedselomgeving? Deel mijn nieuwsbrief dan via deze inschrijflink.
Voor vragen, opmerkingen of als je interesse hebt om advertentieruimte te kopen, neem contact op via achterdevoedselkeuze@gmail.com.