Deze nieuwsbrief stopt
Beste lezer,
Ik ben deze nieuwsbrief eerder dit jaar begonnen om verslag te doen van de voedselomgeving en de oplossingen om het voedselaanbod gezonder te maken. Je bent ergens tussen toen en nu aangehaakt. Bedankt daarvoor. 🙏
Helaas moet ik je vandaag meedelen dat ‘Achter de Voedselkeuze’ hier stopt. In deze laatste nieuwsbrief lees je waarom …
Ik heb deze nieuwsbrief met ontzettend veel plezier gemaakt. De interviews met mensen die hard werken aan een gezondere voedselomgeving waren bijzonder inspirerend. Ook kreeg ik regelmatig feedback van lezers over hun persoonlijke uitdagingen met gezond eten in een omgeving die dat niet makkelijk maakt.
Een nieuwsbrief maken kost echter ontzettend veel tijd, het onderzoek doen, interviewen, schrijven, onderwerpen zoeken en artikelen promoten via sociale media. Het voelt onaf, maar ik heb toch besloten om mijn tijd anders in te gaan delen. Ik heb ervoor gekozen om mijn journalistieke carrière op een nieuwsredactie voort te zetten. Dat kan ik helaas niet combineren met dit initiatief.
Mocht je interesse hebben om de nieuwsbrief over te nemen, dan kun je contact met me opnemen via ingrid.cobben@gmail.com.
Ik vind het ontzettend belangrijk dat we, onder andere in de journalistiek, de urgentie voelen om het publieke debat te informeren over de zorgwekkende stand van zaken in onze voedselomgeving:
In het recent verschenen proefschrift van dr. Sanne Djojosoeparto staat dat onze omgeving ongezond is en de overheid te weinig maatregelen neemt om de situatie te verbeteren. Moet dat dan? Ja, artikel 22 van de Grondwet stelt dat de overheid maatregelen dient te treffen ‘ter bevordering van de volksgezondheid’.
Op dit moment heeft de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht, waarvan 15 procent obesitas. Zes op de tien mensen boven de 18 hebben weleens geprobeerd om af te vallen. Wekelijks komen er 1200 patiënten met diabetes type 2 bij en veel kinderen zijn te zwaar, met name tussen 16 en 20 jaar.
De voedselomgeving speelt een cruciale rol in deze verontrustende statistieken. Daarmee doel ik op het voedselaanbod in de supermarkt, de wildgroei aan fastfoodketens, het gebrek aan regels rondom kindermarketing, de suikertaks, et cetera. De plannen die de overheid heeft om overgewicht terug te dringen zijn te zwak en lopen achter op het beleid van andere Europese landen.
De kosten van (ernstig) overgewicht bij volwassen bedragen € 79 miljard per jaar. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Maastricht en het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON). Deze studie laat zien dat de impact op de samenleving verder reikt dan verhoogde zorgkosten. Zo is verminderde arbeidsproductiviteit de grootste kostenpost.
Kortom, genoeg reden tot urgentie.
Om je niet helemaal met lege handen achter te laten, heb ik hieronder een aantal tips op een rij gezet mocht je meer willen weten over onze voedselomgeving. Dit zijn producties die mij in de afgelopen maanden belangrijke nieuwe inzichten hebben gegeven. Daarnaast is mijn archief vanaf nu gratis beschikbaar voor alle lezers.
Nogmaals ontzettend bedankt voor je aandacht en interesse!
Met vriendelijke groet,
Ingrid Cobben
LinkedIn | Twitter | Portfolio
Meer weten?
De Voedselfuik: Een alarmerende boek over de effecten van synthetische stoffen, chemicaliën en stabilisatoren in ultrabewerkte voeding.
Dossier Vet: Onderzoeksjournalistiek platform Pointer laat zien hoe moeilijk het voor kinderen is om gezond op te groeien in de huidige voedselomgeving.
Follow The Money: Een serie artikelen van ‘voedselpoliticoloog’ Herman Lelieveldt over de rol van de voedsellobby in de verdwijning van de suikertaks.
Martine Kamsma: NRC-journalist die vaak schrijft over onze voedselomgeving.
Food Fix: Een nieuwsbrief over voedselbeleid in de Verenigde Staten.
Andere Kost: In dit boek pleiten deskundigen voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem in Nederland.
The Examination: Een nieuwe Engelstalige publicatie met ‘fearless’ onderzoeksjournalistiek voor een gezondere wereld.
Gezonde Generatie: Samenwerking van gezondheidsfondsen met als missie (o.a.) om kinderen te laten opgroeien in een gezonde voedselomgeving.
The Ezra Klein Show: Deze podcastaflevering is een eyeopener om te begrijpen waarom de mens niet gedijt in een voedselomgeving vol met verleidingen.
Voedingsweetjes: Een Instagram-account met praktische tips voor gezonde en betaalbare boodschappen.
Tommy Tomato: Ondernemer Bas Turk laat zien dat je niet op de politiek hoeft te wachten om in een gezonde schoollunch en voedingseducatie te voorzien.
Een podcast over voeding: Voedselbeleid komt regelmatig ter sprake in de podcast met interessante interviewees.
Questionmark: De superlijsten van deze think tank geven duidelijk inzicht in wat de supermarkten werkelijk doen om hun voedselaanbod gezonder te maken.
Anahad O’connor: Deze journalist schrijgt over voeding voor de New York Times en The Washington Post's Well+Being (de nieuwsbrief is ook een aanrader)